Cikkek

Major Eszter

A Magyar Könnyűzeneszerzős és Szövegírók Egyesülete egyik felügyelőbizottsági tagját, a nemrégiben Artisjus díjjal kitüntetett Major Esztert mutatjuk be.

Felosztási szabály változás

Az Artisjus Küldöttgyűlése, ami egy szerzőkből és zeneműkiadók képviselőiből álló választott testület, 2022 végén jelentősen módosított a felosztási szabályzaton. Ez nagyban meghatározza a ráosztási összegek alakulását az idei évtől. Ezzel kapcsolatban kérdeztük meg Bíró Zsoltot, a Szerzők Egyesületének, és a Szerzői Véleményező Bizottság elnökét az Artisjus Felosztási munkacsoport tagját.

Tisztújítás az Artisjusban

Az Artisjus küldöttgyűlésének és felügyelő bizottságának tisztújítására négyévenként kerül sor. A következő ilyen esemény idén télen lesz. Az új küldötteket és felügyelő bizottsági tagokat az egyesület tagsága közvetlenül választja meg. A küldöttek és a felügyelő bizottsági tagok megválasztásához az érintett szerzők és zeneműkiadók jelentős részét képviselő civil szervezetektől kér ajánlásokat. A könnyűzenei szerzők tekintetében a jelöltek állítására a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületét kérték fel. Az egyesület elnökét, egyben az Artisjus küldöttgyűlés tagját, Bíró Zsoltot kérdezzük az elmúlt négy év tapasztalatairól, eredményeiről.

Koronavírus és a jogdíjak

A koronavírus-járvány az élőzenei szektor azonnali és teljes leállását okozta. Az elmaradt rendezvények miatt zenészek és zeneipari háttérmunkások jövedelmük meghatározó részétől esnek el. A "szezon" nagy részének kimaradása közel tizenötezer embert érint. Még nem tudjuk pontosan, meddig és milyen mértékben írja felül a zenei területen dolgozók életét a krízishelyzet. Ha belátható időn belül újraindulnak a rendezvények a bevételkiesést pótolni akkor sem lehet. A jelenlegi támogatási források nyilvánvalóan csak eseti segítséget nyújthatnak a rászorulóknak.

Belépés Regisztráció